Kosten voor onderhoud centrale verwarming zijn voor de verhuurder22 augustus 2013

Veel huurders betalen maandelijks niet alleen (kale) huur voor hun woning maar ook een voorschot voor de servicekosten. Dit zijn de kosten van de woning die bovenop de kale huur komen. Vaak gaat het om bijvoorbeeld kosten voor elektriciteit, water, een huismeester of de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten zoals een trappenhuis.

De verhuurder moet de servicekosten en de kale huur apart specificeren en jaarlijks afrekenen. Dit kan er toe leiden dat u aan het einde van het jaar een bedrag ontvangt of moet bijbetalen.  Uitgangspunt is dat de verhuurder de werkelijke servicekosten in rekening brengt en hierop geen winst mag maken.

Sinds 1 januari 2013 is de Huurcommissie "omgegaan" voor wat betreft de vraag wie de kosten moet dragen voor het jaarlijkse onderhoud aan een Cv-installatie.  De kosten voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de centrale verwarming komen thans voor rekening van de verhuurder!

Dit betekent dat het Cv-onderhoud niet meer in de servicekosten aan de huurder mag worden doorberekend. Dit was al het geval voor collectieve Cv-installaties en sinds 2013 geldt dit ook voor individuele Cv-ketels. Alleen de eventuele extra kosten voor een aanvullende 24-uurs service mogen aan de huurder worden doorberekend. Dat zijn de extra kosten voor een serviceabonnement waarbij een monteur ook in het weekeind en op feestdagen langs komt.

 

Deel deze pagina:

Contactpersoon