Seminar WWZ 2 juni 2015: verdieping in het nieuwe ontslagrecht8 juni 2015

Op 2 juni 2015 heeft onze sectie Arbeids- en ontslagrecht een seminar gehouden waarbij dieper is ingegaan op de wijzigingen in het ontslagrecht per 1 juli 2015. Het was een geslaagde bijeenkomst. Samen met klanten en andere geïnteresseerden hebben wij aan de hand van voorbeelden laten zien welke (soms onvoorziene) gevolgen de WWZ in de praktijk kan hebben.

Zo hebben wij onder meer de berekening van het aantal dienstjaren voor de nieuwe ketenregeling en voor de transitievergoeding behandeld aan de hand van het onderstaande voorbeeld.

Voorbeeld

U heeft een strandtent en per 1 juli 2015 neemt u een werknemer in dienst voor de duur van 8 maanden. Nadat de werknemer daarna 4 maanden uit dienst is geweest, neemt u de werknemer weer aan op 1 juli 2016 voor 8 maanden.

Kunt u per 1 juli 2017 opnieuw een contract voor 7 maanden aanbieden?

Antwoord: nee, want dan is de totale keten 24 maanden en ontstaat er een contract voor onbepaalde tijd.

Stel: u biedt per 1 juli 2017 een contract aan. Per 1 september 2017 blijkt dat de zaken door tegenvallend zomerweer heel slecht gaan. U vraagt daarom een ontslagvergunning aan voor deze werknemer. De vergunning wordt uiteindelijk per 1 januari 2018 afgegeven, u zegt de arbeidsovereenkomst op per 1 februari 2018.  Moet u een transitievergoeding betalen?

Antwoord: nee, want voor de berekening van de transitievergoeding geldt dat alleen de perioden waarin feitelijk is gewerkt moeten worden samengeteld. In dit geval komt dat neer op een dienstverband van 23 maanden (tot 1 februari 2018) en is er geen transitievergoeding verschuldigd.

Wat valt hierbij op? De berekening van het aantal dienstjaren voor de nieuwe ketenregeling zal vaak dezelfde gevolgen hebben als voor de berekening van de transitievergoeding, maar dit is dus niet altijd het geval. Oplettendheid is dus geboden.

Heeft u vragen over het nieuwe ontslagrecht? Neemt u dan vooral contact met ons op, wij zijn u graag van dienst!

Deel deze pagina:

Contactpersoon