Vanaf 1 april 2016: meerlingenverlof31 maart 2016

Op 1 april 2016 treedt de laatste wetswijziging van de Wet Arbeid en Zorg in werking: het meerlingenverlof.

Op dit moment hebben werkneemsters die zwanger zijn van bijvoorbeeld een tweeling of een drieling recht op hetzelfde zwangerschapsverlof en bevallingsverlof als werkneemsters die zwanger zijn van één kind. Op 1 april 2016 verandert dit door de invoering van het meerlingenverlof. Het meerlingenverlof houdt in dat werkneemsters die zwanger zijn van een meerling vier weken eerder zwangerschapsverlof (met uitkering) krijgen.

Het zwangerschapsverlof voor een werkneemster die zwanger is van één kind start in de 34e, 35e of 36e week van de zwangerschap ter keuze van de werkneemster. Met andere woorden: maximaal 6 en minimaal 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling. De werkneemster heeft recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Het zwangerschaps- en bevallingsverlof samen bedraagt minimaal 16 weken.

Het meerlingenverlof vangt vier weken eerder aan dan het 'normale' zwangerschapsverlof, dus in de 30e, 31e of 32e week van de zwangerschap ter keuze van de werkneemster. Met andere woorden: maximaal 10 en minimaal 8 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling en duurt minimaal 10 weken waardoor de totale periode voor en na de bevalling voor deze werkneemsters uitkomt op maximaal 20 weken.

Heeft u vragen over zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en/of meerlingenverlof? Ik informeer u hier graag over!

 

Deel deze pagina:

Contactpersoon