4 voordelen van mediation in een ontslagzaak22 juli 2016

Sinds de invoering van het nieuwe ontslagrecht per 1 juli 2015 is een ontslagprocedure lastiger geworden. Zowel het UWV als de kantonrechter zijn strenger gaan toetsen. Wie een ontslagprocedure wil voorkomen maar toch een einde wil maken aan de arbeidsovereenkomst, kan voor mediation kiezen.

Waarom zou u voor mediation kiezen in een ontslagdossier?

Hieronder 4 voordelen op een rij:

1. Schikking geeft meer mogelijkheden

Het UWV en de kantonrechter behandelen alleen de vraag of er een einde dient te komen aan de arbeidsovereenkomst, de kantonrechter buigt zich daarnaast nog over de financiële vergoeding. Sinds 1 juli 2015 kan de kantonrechter ook nevenvorderingen behandelen (bijvoorbeeld een afwikkeling bonusregeling, non-concurrentiebeding), doch dit maakt de ontbindingsprocedure nog gecompliceerder. Aanvullende niet-juridische afspraken over bijvoorbeeld vrijstelling van werkzaamheden, vergoeding advocaatkosten, overname auto, laptop etc. kunnen daarentegen niet in een procedure worden gemaakt, maar komen in mediation aan de orde. Dit is geen 'nieuw' voordeel van mediation, maar wel nog steeds een belangrijk voordeel.

2. Andere vormen van (transitie)vergoeding mogelijk

Bij een beëindiging met wederzijds goedvinden zijn partijen niet strikt gebonden aan de transitievergoeding. Een vergoeding bestaande uit een outplacementtraject, vergoeding opleidingskosten, periode van vrijstelling van werkzaamheden kan in plaats van / naast een transitievergoeding worden afgesproken in een mediation.

3. Minder snel inroepen bedenktermijn

Indien er in een mediation afspraken worden gemaakt over een beëindiging van de arbeidsovereenkomst, is de kans klein dat de werknemer nog gebruik zal maken van de bedenktermijn. De afspraken hebben namelijk ook bij de werknemer een groot draagvlak.

4. Opbouw ontslagdossier

Stel dat de mediation niet slaagt, dan kan dit een omstandigheid zijn die meespeelt in het ontslagdossier. Van een werkgever wordt verwacht mediation te proberen om de arbeidsrelatie goed te houden. Lukt dit niet, dan kan een rechter dit meewegen bij de vraag of er een verstoorde arbeidsrelatie is.

Mediation is maatwerk! Vragen? Neemt u gerust contact op met onze arbeidsmediator Caroline de Weerdt of Kim Diepstraten.

Deel deze pagina:

Contactpersoon