Kopietje paspoort: hoe zit dat eigenlijk?2 juni 2017

De zomerperiode komt er eindelijk aan. Een tijd van zon, vakantie en ontspanning. U heeft vast wel eens bij het inchecken in een hotel of vakantiepark uw identiteitsbewijs moeten afgeven, waarna er een kopie is gemaakt van uw identiteitsbewijs door de receptie. Vaak denkt men daar niet verder over na, want het is toch vakantie en u zit in uw hoofd al met een lekker drankje en een goed boek aan het zwembad. Toch is het verstandig om goed na te denken voordat u een kopie van uw identiteitsbewijs laat maken. Immers, identiteitsfraude komt steeds vaker voor en kan grote financiële en persoonlijke gevolgen hebben. Wanneer een organisatie uw persoonsgegevens heeft kan er misbruik van die gegevens worden gemaakt. Vandaar dat het verstrekken en opslaan van deze gegevens aan strikte regels is gebonden.

Dus hoe zit het juridisch eigenlijk?

Bent u altijd verplicht om een kopie van uw identiteitsbewijs te laten maken?

Nee, zeker niet. Een organisatie moet altijd een wettelijke plicht hebben op grond waarvan zij een kopie van uw identiteitsbewijs mogen maken en bewaren. Zo mogen financiële instellingen een kopie van uw identiteitsbewijs maken om te kunnen bewijzen dat zij aan de identificatieplicht hebben voldaan. De volgende instanties mogen om een kopie van uw paspoort vragen: overheid, banken, notarissen, casino's en zorgverleners zoals apotheek, huisarts en de zorgverzekeraar.

Wat kunt u doen als een organisatie een kopie of scan van uw identiteitsbewijs wil maken?

Vraag aan de organisatie waarom het nodig is om een kopie of scan van uw identiteitsbewijs te maken. Als de organisatie dit op basis van de wet verplicht is, dan moeten zij u dat kunnen uitleggen. Kunnen zij dit niet, dan bent u niet verplicht om een kopie te laten maken van uw identiteitsbewijs. Een hotel is bijvoorbeeld wettelijk verplicht slechts enkele gegevens bij te houden zoals het type identiteitsdocument, naam, beroep, woonplaats, aankomstdatum en vertrekdatum. Meer niet, dus in dat geval is een kopie maken van een identiteitsbewijs echt niet nodig!

En wat als de organisatie desondanks toch een kopie wil maken?

Dan kunt u ervoor kiezen om een kopie of scan van uw identiteitsbewijs af te geven waarbij u uw BSN en pasfoto afschermt. U kunt hiervoor ook een speciale ID-cover gebruiken.
Maak voordat u op vakantie gaat dus alvast een 'fraude-proof' kopie van uw identiteitsbewijs. Zo komt nu niet voor vervelende discussies te staan op uw vakantieadres.

Heeft u nog andere vragen op het gebied van privacy en persoonsgegevensbeschermingsrecht?  De sectie Privacy van Geelkerken Linskens Advocaten is u graag van dienst!

Deel deze pagina:

Contactpersoon