Leningovereenkomst blijkt uit pingberichten5 september 2017

"...dat ik z.s.m. de geleende 10.000,-- euro terug wil, ik heb geld nodig en mijn pa heeft er al een paar keer om gevraagd"
"m.b.t. het geld dat jij van je vader hebt geleend en ik niet om heb gevraagd! Ga ik je terug betalen, dit in n tempo dat mij uitkomt..."
Is er sprake van een overeenkomst van geldlening?

Bovenstaande citaten zijn afkomstig uit pingberichten tussen een vrouw en een man. Zij hebben een relatie gehad en zijn op enig moment gaan samenwonen in het huis van de man. Voordat de vrouw bij de man introk, is de woning verbouwd en opnieuw ingericht. De vrouw heeft in die periode € 10.000 van haar vader geleend.

De vrouw vraagt de kantonrechter voor recht te verklaren dat er een overeenkomst van geldlening is en de man te veroordelen om het geld terug te betalen. De kantonrechter wijst de vorderingen van de vrouw af. Zij zou onvoldoende concreet hebben gesteld dat de betalingen hebben plaatsgevonden ten behoeve van de man en dat er een overeenkomst van geldlening is.

Het Hof oordeelt anders. Volgens het Hof staat vast dat de verbouwingen contant zijn betaald en dat de vrouw de betalingen heeft gedaan. De vraag is van wie het geld afkomstig is. De pingberichten ondersteunen volgens het Hof dat er sprake is van een geldlening. De man moet het geld dan ook terug betalen, inclusief wettelijke rente.

Heeft u vragen over de financiele gevolgen van het verbreken van een relatie, neemt u dan contact op met Maya Perfors, Kim Diepstraten of Sylvia Raphael. Zij staan u graag te woord. Dat kan telefonisch, per e-mail of tijdens een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten op ons kantoor in Leiden.

Deel deze pagina:

Contactpersoon