Contracteren kun je leren: bezint eer ge begint29 september 2017

Het sluiten van een overeenkomst is zo moeilijk niet. Een aanbod en vervolgens een aanvaarding daarvan is voldoende. Maar denk wel goed na voor je een overeenkomst definitief aangaat. Is alles duidelijk en zijn er geen vragen meer? Want voor je het weet zit je eraan vast. Daarover kunnen de kopers van een aantal appartementen in Amsterdam inmiddels meepraten.

Geen parkeervergunning voor kopers

De bedoelde kopers kochten van woningcorporatie De Alliantie appartementen in Amsterdam in 2014. Nadat zij hun appartementen betrokken, bleek dat zij niet in aanmerking kwamen voor een parkeervergunning. De kopers waren hier niet van op de hoogte en hebben De Alliantie verweten dat de woningcorporatie hierover geen duidelijkheid heeft gegeven in aanloop naar het sluiten van de koopovereenkomsten. Volgens de kopers is het recht op een parkeervergunning een doorslaggevend aspect bij de beslissing om een appartement in het centrum in Amsterdam te kopen. Omdat De Alliantie geen openheid van zaken heeft gegeven zijn de kopers van mening dat zij (kort gezegd) door De Alliantie financieel moeten worden gecompenseerd voor hun parkeerprobleem en stappen zij naar de rechter.

Informatie gegeven?

Had De Alliantie de kopers dan helemaal niets gemeld over het parkeren van de auto? Ja zeker wel. Parkeren in Amsterdam is natuurlijk een bekend probleem. Dus vermeldde De Alliantie in de informatie voor potentiële kopers:

“Of de wijk goed bereikbaar is? (…) En kunt u de auto niet missen? Op vijf minuten lopen is eventueel de mogelijkheid om een parkeerplaats te huren.”

En: 

“Het is mogelijk om een eigen parkeerplaats te huren op vijf minuten loopafstand van jouw woning.”

Informatie gevraagd?

De rechter moest zich in de rechtszaak uitlaten of de kopers aan de hand van deze informatie mochten verwachten dat zij een parkeervergunning konden krijgen en of de appartementen wel voldoen aan wat is overeengekomen in de koopovereenkomst.

De rechtbank vindt allereerst een parkeervergunning geen essentieel onderdeel van een koopovereenkomst voor een appartement. Zonder parkeervergunning kun je immers prima wonen in een appartement.

De rechtbank oordeelt ook dat De Alliantie de kopers niet expliciet had hoeven wijzen op het feit dat er geen parkeervergunning kon worden verkregen. Parkeervergunningen worden namelijk uitgegeven door de gemeente en de kopers hadden hier zelf informatie over moeten inwinnen. Zeker aangezien De Alliantie heeft gemeld dat parkeerruimte kon worden gehuurd.

De gekochte appartementen bezitten volgens de rechtbank dan ook de eigenschappen die de kopers daarvan mochten verwachten. De Alliantie is niet tekort geschoten in de nakoming van de overeenkomst op en heeft ook niet onrechtmatig gehandeld.

Conclusie

De Alliantie heeft als verkoper haar mededelingsplicht niet geschonden. De kopers hadden zelf een onderzoeksplicht ten aanzien van de parkeervergunning en aan die plicht hebben zij niet voldaan. De kopers halen dus bakzeil en moeten flinke kosten maken voor het parkeren van hun auto's. Moraal van het verhaal? Vraag bij het onderhandelen over een overeenkomst door op punten die voor jou belangrijk zijn. De verwachtingen die je hebt bij een bepaalde voorstelling van zaken is namelijk niet altijd juist en ook niet gerechtvaardigd.  Dat kan je achteraf duur komen te staan.

Neem contact op!

Wilt u weten of het altijd goed gaat bij het sluiten van uw overeenkomsten? Of staat u op het punt om een belangrijke overeenkomst aan te gaan en wilt u daarover even sparren? Neem vrijblijvend telefonisch contact op met mij of een van mijn collega's die ook zijn gespecialiseerd in ondernemingsrecht en maak direct een afspraak. Wij zijn u meer dan graag van dienst. Voor meer informatie verwijs ik ook naar een eerder artikel over dit onderwerp van mijn collega Sylvia Raphael en mijzelf

Deel deze pagina:

Contactpersoon