Koop breekt geen huur2 oktober 2017

Onlangs heeft de huisbaas van mevrouw Jansen  de huur van de woning opgezegd. Hij wil de woning namelijk verkopen. Mag dat?

Mevrouw Jansen woont al jaren in een schattig dijkhuisje. Zij heeft het er helemaal naar haar zin. De woning was eerst behoorlijk uitgeleefd en toen zij er na haar scheiding in kwam heeft zij samen met vrienden de woning volledig opgeknapt. Ze zijn weekenden bezig geweest, maar het resultaat mag er zijn. De woning is weer in topconditie en helemaal ingericht met op maat gemaakte meubelen en gordijnen. Mevrouw Jansen is trots op het resultaat en met de nieuwe start die zij in haar leven heeft gemaakt.

Helaas was ook haar huisbaas helemaal verguld met het enthousiasme waarmee mevrouw Jansen de uitgeleefde woning omtoverde tot haar kleine paleisje. Hij zag zijn woning met de dag in waarde stijgen en nu had hij zijn stoute schoenen aangetrokken om mevrouw Jansen te vertellen dat zij binnenkort op zoek kan gaan naar een andere woning. Hij wil de woning namelijk verkopen.

Mevrouw Jansen kwam in tranen bij me. Ze had zoveel tijd, geld en energie in de woning gestoken en net nu het helemaal klaar is zou zij op zoek moeten naar een andere woning. Dat is toch niet eerlijk!

Ik kon haar een beetje gerust stellen. Natuurlijk mag iemand de huurovereenkomst opzeggen, omdat hij de woning wil verkopen. Maar als je als huurder het hier niet mee eens bent dan gaat het voor de huisbaas erg moeilijk worden. Hij moet dan namelijk langs de rechter om een einddatum van de huurovereenkomst te laten vaststellen. In de wet is opgenomen dat een huurovereenkomst voor een woning maar om een aantal redenen beëindigd kan worden. De wens om een woning vrij van huur te kunnen verkopen is echter niet zo'n reden. Dit heeft de wetgever zelfs uitdrukkelijk in de wet laten opnemen. Daarnaast staat ook in de wet dat als de huisbaas de woning wel verkoopt de nieuwe eigenaar de huurovereenkomst moet respecteren: koop breekt namelijk geen huur.

Juridisch gezien gaat het de huisbaas dan ook niet lukken om de huurovereenkomst met mevrouw Jansen te beëindigen. Dit neemt niet weg dat de verhouding tussen de huisbaas en mevrouw Jansen onder druk is komen te staan. Een huisbaas die je eruit wil hebben, maakt dat het woonplezier toch wel een stuk minder wordt. Je moet als huurder dan toch wel stevig in je schoenen staan. Het helpt dan ook niet als de huisbaas direct om de hoek woont en je hem regelmatig tegen komt. Wellicht dat er een voor beide partijen nog een aanvaardbare regeling getroffen kan worden, waarbij mevrouw Jansen alsnog de woning zal verlaten. Hoe dan ook, voorlopig hoeft mevrouw Jansen haar woning nog niet te verlaten en in deze gedachte vond zij toch wel enige troost.

(Dit artikel is ook geplaatst in onze column in de "Scheveningsche Courant")

Deel deze pagina:

Contactpersoon