Scheiden zonder rechter8 november 2017

Het wetsvoorstel ‘Scheiden zonder rechter’ is ingetrokken. Een goede ontwikkeling.

Het wetsvoorstel is in december 2014 ingediend door de VVD. Het idee was dat als echtgenoten het eens zijn over de scheiding en er geen minderjarige kinderen zijn, zij via de ambtenaar van de burgerlijke stand hun echtscheiding zouden kunnen regelen. Dus zonder advocaat(-mediator) en zonder rechter. Op die manier wilde de VVD een echtscheiding gemakkelijker, goedkoper en sneller maken. Onderdeel, of liever gezegd ontbrekend onderdeel, in dit wetsvoorstel was dat echtgenoten niet verplicht waren om afspraken te maken over de gevolgen van de echtscheiding en ook niet om deze vast te leggen. Dus wel een scheiding, maar geen verplichting om afspraken te maken over partneralimentatie, verdeling van de gemeenschap van goederen (huis, bankrekeningen) of afwikkeling huwelijkse voorwaarden en ook niet over ouderdoms- en nabestaandenpensioen.

De Raad van State was kritisch over het wetsvoorstel omdat een scheiding op deze manier misschien wel te snel/te weinig doordacht geregeld kon worden.

De Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators vond het een zeer zorgelijk wetsvoorstel. Want een echtscheiding is juridisch complex, heeft belangrijke (rechts)gevolgen en begeleiding daarbij is heel belangrijk. Het komt vaak voor dat echtgenoten denken alles goed (en snel en goedkoop) geregeld te hebben maar na een aantal jaar toch een advocaat inschakelen om te laten beoordelen of er nog iets aan de afspraken of het ontbreken daarvan kan doen.

Heeft u vragen over een scheiding of bijvoorbeeld over alimentatie of verdeling, neemt u dan gerust contact op met Maya Perfors, Kim Diepstraten of Sylvia Raphael. Zij staan u graag te woord en zullen ook met u bespreken of echtscheidingbemiddeling iets voor u is. U kunt bellen, mailen of langskomen voor een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten op ons kantoor in Leiden.

Wij hechten aan een goede persoonlijke relatie tussen advocaat en client. En wij zeggen wat we doen en doen wat we zeggen.

Deel deze pagina:

Contactpersoon