Tip: een voorlopige ontslagaanvraag bij het UWV is mogelijk!9 november 2017

Regelmatig komen werkgevers bij ons die zich zorgen maken over een ziekmelding van een werknemer voordat er een ontslagaanvraag bij het UWV wordt ingediend. Dit kan vervelend zijn, omdat bij een ziekmelding het opzegverbod tijdens ziekte aan de orde is en een werkgever dan geen gebruik kan maken van een verkregen ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische redenen. Meldt de werknemer zich ziek nadat de ontslagaanvraag door het UWV is ontvangen, dan geldt het opzegverbod niet en kan er wel gebruik worden gemaakt van een ontslagvergunning.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat een ziekmelding roet in het eten gooit? Dien een niet complete en/of voorlopige ontslagaanvraag in bij het UWV!

Hoe werkt dit?

Voor een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen moet een werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Daarvoor moeten de aanvraagformulieren A, B en C worden gebruikt, deze formulieren vindt u hier (https://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-en-ontslag/ik-wil-ontslag-aanvragen/detail/ontslag-via-uwv/ontslagaanvraag-wegens-bedrijfseconomische-redenen). Pas op het moment dat de aanvraag volledig is, neemt het UWV de aanvraag in behandeling. Is de aanvraag niet volledig, dan geeft het UWV de werkgever nog een termijn van 8 dagen om de aanvraag compleet te maken. Het UWV zal wel de ontvangst van de ontslagaanvraag registreren. Een ziekmelding na deze ontvangstdatum heeft dus geen effect. Vervolgens kan de werkgever de formulieren alsnog binnen 8 dagen aanvullen en wordt de ontslagaanvraag in behandeling genomen door het UWV.

Stel dat u in onderhandeling met de werknemer wenst te treden over een be√ęindigingsregeling wegens bedrijfseconomische redenen. In dat geval wilt u ook niet dat de werknemer zich ziekmeldt. U kunt dan een voorlopige ontslagaanvraag indienen door alleen het aanvraagformulier A in te dienen en een lijst met daarop de gegevens van de voor ontslag voorgedragen werknemer(s). Daarnaast vraagt u aan het UWV uitstel van 14 dagen om met de werknemer in onderhandeling te kunnen treden. Zo heeft u 8+14 dagen de tijd om te onderhandelen en eventueel de ontslagaanvraag aan te vullen. Een ziekmelding van de werknemer kan u dan niet worden tegengeworpen en verstoort ook niet de onderhandelingen.

Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem gerust eens contact op met onze arbeidsrechtadvocaten, wij denken graag met u mee!

Deel deze pagina:

Contactpersoon