Gemeenschap van goederen door twee, of toch niet?2 januari 2018

Twee recente voorbeelden waarbij een gemeenschap van goederen niet door twee gedeeld wordt. En dat is bijzonder. Want de hoofdregel is dat een gemeenschap van goederen in geval van echtscheiding precies door twee gedeeld moet worden.

In een zaak die speelde bij het hof in Den Haag had de man (die geen advocaat had en niet heeft gereageerd) een schuld aan zijn ex-echtgenote. Het ging om een bedrag van meer dan € 66.000. Dat moest hij nog aan zijn ex terugbetalen in verband met de erfenis van zijn vader. De vrouw heeft bij het hof gesteld dat zij niet wist dat de man eerder getrouwd was, dat zij ook zijn ex-vrouw niet kende en dat zij niets wist van deze schuld.

Het hof heeft aangegeven dat alleen in hele bijzondere omstandigheden afgeweken kan worden van de hoofdregel dat ook deze schuld voor de helft door de vrouw gedragen moest worden. (‘Gedragen’ betekent dat zij het in haar portemonnee moet voelen.) Het hof heeft beslist dat in de interne verhouding tussen de man en de vrouw (daar heeft zijn ex dus niets mee te maken) de vrouw de helft van deze schuld niet hoeft te dragen omdat dit niet redelijk is.

Bij de rechtbank Amsterdam ging het om het volgende. Een man is tijdens een kort verblijf in het buitenland getrouwd met een vrouw (die ook geen advocaat had en niet heeft gereageerd). Zij hebben nooit samengewoond en al snel bleek dat de vrouw zwanger was van een andere man. De vraag was of het vermogen van de man (een huis en een spaartegoed) dat in de gemeenschap van goederen is gevallen, gedeeld moest worden. Dat vond de rechtbank in deze zaak, onder deze bijzondere omstandigheden, niet redelijk. Het vermogen van de man hoeft hij dus niet te delen.

Heeft u vragen over echtscheiding en de verdeling van de gemeenschap van goederen of een ander onderwerp dat daarmee samenhangt, of heeft u een vraag over de nieuwe gemeenschap van goederen per 1 januari 2018? U kunt contact opnemen met Maya Perfors, Kim Diepstraten of Sylvia Raphael. Zij staan u graag te woord. Dat kan telefonisch, per e-mail of tijdens een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten op ons kantoor in Leiden.

Deel deze pagina:

Contactpersoon