Co-ouderschap, omgangsregeling en zorgregeling: Wat is het verschil en wat blijkt uit onderzoek?12 januari 2018

Een omgangsregeling en zorgregeling, dat is eigenlijk hetzelfde. Bij echtscheiding wordt het hoofdverblijf van de kinderen bij een van de ouders vastgesteld, een kind kan maar op één adres zijn ingeschreven. Tot een aantal jaren geleden zorgde de ouder bij wie de kinderen niet het hoofdverblijf hadden voor de kinderen volgens een omgangsregeling. Tegenwoordig wordt de zorg voor de kinderen verdeeld via een zorgregeling. Een terminologie die meer recht doet aan gelijkwaardig ouderschap.

De term ‘co-ouderschap’ staat niet in de wet en is een vorm van een zorgregeling. De zorg wordt dan (nagenoeg) gelijk over de ouders verdeeld. Voorwaarden zijn wel dat ouders in staat zijn om goed met elkaar te communiceren en dat zij dicht bij elkaar in de buurt wonen. Of een kind bij de een of bij de ander is, qua leefomgeving (school, buurt, vriendjes en clubs) moet het niet uit maken.

Een zorgregeling kan veel verschillende vormen aannemen: van een (lang) weekend per 14 dagen tot ‘week op week af’. Het is vooral belangrijk om te kijken wat voor het betreffende kind werkt en of de ouders het ook praktisch kunnen invullen. Bij een traditionele rollenverdeling waarbij een van de ouders fulltime werkt en de ander niet of nauwelijks, kan het logischer zijn om de zorg anders te verdelen dan wanneer beide ouders 4 dagen per week werken.

De Universiteit van Utrecht heeft samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoek gedaan naar de woonsituatie van kinderen na scheiding. Een aantal highlights uit het onderzoek:

  • van de in 2010 gescheiden ouders koos 27% voor co-ouderschap, in het onderzoek gedefinieerd als ‘kinderen wonen ongeveer net zo vaak bij de vader als bij de moeder’
  • bij de ouders die niet voor co-ouderschap kozen, bleef 70% van de kinderen (voornamelijk) bij de moeder wonen en 3% bij de vader
  • in de situatie dat de ouders voor co-ouderschap kozen, functioneerde het co-ouderschap in 80% van de gevallen twee jaar na de scheiding nog steeds. In 15% van de gevallen woonden de kinderen na twee jaar bij de moeder en in 5% van de gevallen bij de vader. Dat het co-ouderschap na twee jaar is beeindigd had te maken met de leeftijd van de kinderen (heel jong of juist wat ouder) of dat kinderen met problemen kampten. Een co-ouderschapsregeling werd ook gewijzigd als de vader langer moest reizen naar zijn werk of met een nieuwe partner ging samenwonen
  • ouders die kiezen voor co-ouderschap zijn relatief hoog opgeleid en hadden relatief weinig onderlinge conflicten rond de scheiding.

Heeft u vragen over een zorgregeling of co-ouderschap of over iets anders dat met echtscheiding te maken heeft (bijvoorbeeld de verdeling van de kosten van de kinderen) neemt u dan gerust contact op met Maya Perfors, Kim Diepstraten en Sylvia Raphael. Zij staan u graag te woord. Telefonisch, per e-mail of tijdens een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten op ons kantoor in Leiden.

Deel deze pagina:

Contactpersoon