Voetbal en recht: De scheids beslist!(?)14 maart 2018

Bij de F-jes werd het er bij ons al in geramd: ‘de scheids beslist’. Praten tegen de beste man – al was het mijn bloedeigen vader of de vader van iemand anders uit het team – had geen zin. Als er was gefloten en de vrije trap, de corner of het doelpunt was gegeven, werd het echt niet meer teruggedraaid.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat het mij wel wat gele kaarten heeft gekost, maar ook ik kan bevestigen: de man in het zwart is de baas op het veld. Dat staat ook gewoon in de regels van de KNVB:

‘De beslissingen van de scheidsrechter betreffende spelaangelegenheden, inclusief of een doelpunt al dan niet is gemaakt en de uitslag van de wedstrijd, zijn bindend. De beslissingen van de scheidsrechter en de overige wedstrijdofficials moeten te allen tijde worden gerespecteerd.’

Het blijft bij tijd en wijlen een moeilijk proces om met die simpele regel om te gaan, maar een therapeutisch bezoek aan de kantine brengt toch bijna altijd wel het moment van acceptatie en respect.

Het 'hogerop' zoeken

Toch zijn er van die beslissingen waar men zich maar moeilijk bij neer kan leggen. Zeker als het een beslissing is geweest in een wedstrijd waar écht iets op het spel stond. In zo’n geval zoeken bestuurders het nog wel eens hoger op. Eerst stappen zij naar de bond en wanneer dat geen soelaas biedt, wordt de rechter ingeschakeld.

Zo stapte HSV Hoek afgelopen najaar naar de KNVB om de verloren penaltyreeks na de tegen FC Lisse gelijkgespeelde bekerwedstrijd opnieuw te laten nemen. Roda JC stapte in februari 2018 naar de rechter vanwege een in de ogen van ‘de Koempels’ onterecht afgekeurd doelpunt in de kwartfinale van de KNVB beker.

HSV Hoek kreeg voor elkaar wat spelers, trainers en supporters wekelijks níet lukt. De scheidsrechter werd achteraf door de KNVB teruggefloten en de penalty’s werden (ondanks een door FC Lisse gestart kort geding ) opnieuw genomen, waarna de Zeeuwen in plaats va nde Lissenaren doorbekerden. Roda JC haalde bakzeil. Willem II speelde gewoon de kwartfinale tegen Feyenoord.

Technische beslissingen

De arbiter van dienst bij de wedstrijd FC Lisse tegen HSV Hoek had in strijd met de regels de eerste tien penalty’s laten nemen volgens het ABBA-systeem. FC Lisse nam de eerste strafschop, waarna HSV Hoek en FC Lisse er om en om twee achter elkaar namen. Een mooi systeem dat tot eerlijkere uitslagen moet leiden, maar niet een systeem dat al officieel is ingevoerd.

Het ging in dit geval om de strikte toepassing van de regels door de scheidsrechter. Een administratieve of een organisatorische beslissing. Volgens de UEFA een ‘technische beslissing’. Hoewel de beslissingen van de scheidsrechter in beginsel bindend zijn, kan zo’n beslissing onder uitzonderlijke omstandigheden wel terug worden gedraaid. Bijvoorbeeld wanneer de onjuiste technische beslissing van doorslaggevende invloed is geweest op de definitieve uitslag van de wedstrijd. De rechter liet het KNVB dan ook toe te beslissen de gewraakte penaltyreeks over te laten doen.

Feitelijke beslissingen

In de kwartfinale van de beker ging het niet om zo’n technische beslissing. Het ging om:

  1. de beslissing van de videoscheidsrechter om een handsbal van een Roda JC-speler aan te merken als onderdeel van de aanval waaruit de Limburgers het winnende doelpunt dachten te scoren (oordeel zelf); en
  2. om de beslissing van de scheidsrechter om het advies van zijn video-assistent op te volgen het doelpunt af te keuren.

Deze beslissingen zijn ‘feitelijke beslissingen’. Beslissingen waarbij een spelsituatie wordt beoordeeld. Beslissingen of er sprake was van hands, of er een overtreding werd gemaakt. Die beslissingen zijn niet aan te tasten volgens de KNVB, de UEFA en ook de rechter. Zulke beslissingen zijn wel degelijk bindend.

De scheidsrechter is de baas, tenzij...

Dus ja, het is wel degelijk zo dat de scheids beslist en de baas is over wat er gebeurt binnen de lijnen. En al heeft hij geen gelijk, dan heeft hij het toch. Alleen in bijzondere gevallen wanneer de man in het zwart een organisatorische fout maakt met beslissende invloed, kan hij worden teruggefloten. Voor al het overige is het gewoon de scheids die bepaalt. Daar gaat geen bondsbestuurder of rechter meer wat aan doen.

Het is maar goed dus dat de videoscheidsrechter eindelijk zijn intrede doet in het voetbal. Zo wordt de kans op onjuiste feitelijke beslissingen kleiner. Kleiner inderdaad. Die onjuiste beslissingen worden niet uitgesloten. En maar goed ook. Want we willen natuurlijk al die uren, dagen of zelfs weken discussie over die beslissingen vooral niet missen. Al weten we het allemaal: de scheids beslist.

Deze column verscheen eerder op de website Voetbal in de Bollenstreek, een platform voor amateurvoetbal in de Bollenstreek.

Deel deze pagina:

Contactpersoon