Partneralimentatie en het risico van hoger beroep15 mei 2018

Het instellen van hoger beroep is niet zonder risico. Het kan, afhankelijk van wat beide partijen vragen, ook verkeerd uitpakken. Hieronder een voorbeeld met betrekking tot partneralimentatie. Voor de hele uitspraak zie rechtspraak.nl (ECLI:GHARL:2018:3229).

Tussen een man en een vrouw wordt in 2013 de echtscheiding uitgesproken. De rechtbank beslist dat de man geen partneralimentatie hoeft te betalen. De vrouw stelt hoger beroep in. Dat pakt goed uit, het hof bepaalt dat de man wel partneralimentatie moet betalen, namelijk € 210,00 per maand.

In 2016 vraagt de vrouw aan de rechtbank om de partneralimentatie te verhogen naar € 2.000,00 bruto per maand. De man is het daar niet mee eens en vraagt de rechtbank om de partneralimentatie op 0 vast te stellen. Ook deze keer pakt het goed uit voor de vrouw, de rechtbank verhoogt de bijdrage naar € 453,00 per maand.

Maar toch is de vrouw niet tevreden. Zij vraagt het hof om de bijdrage hoger vast te stellen, op € 991,60 per maand. De man herhaalt zijn verzoek om de bijdrage op 0 vast te stellen. En hij krijgt gelijk!

Het hof oordeelt dat er sprake is van een wijziging van omstandigheden. Dat is altijd de eerste stap. Zonder wijziging van omstandigheden (ander inkomen of andere lasten aan de kant van de betaler of de ontvanger) geen wijziging van de alimentatie. Het hof oordeelt ook dat de vrouw een eigen verantwoordelijkheid heeft om in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Dit staat zo in de wet. Het hof overweegt dat partijen maar 5,5 jaar getrouwd zijn geweest, dat uit het huwelijk geen kinderen zijn geboren en dat inmiddels 4 jaar sinds de scheiding zijn verstreken. De vrouw heeft geen enkele poging gedaan om betaald werk te vinden, zij heeft niet gesolliciteerd en ook niet gekeken naar een opleiding. De vrouw heeft wel aangegeven dat zij last heeft van stress en van jicht maar heeft dat niet met stukken onderbouwd. En dus komt het hof tot de conclusie dat zij in staat moet zijn om in haar eigen levensonderhoud te voorzien.

Heeft u vragen over partneralimentatie, over andere zaken die met scheiding te maken hebben of over een rechterlijke uitspraak waartegen u hoger beroep zou willen instellen? Neemt u dan gerust contact op met Maya Perfors, Kim Diepstraten of Sylvia Raphael. Zij staan u graag te woord en bespreken ook graag de mogelijkheden om zaken in goed overleg of mediation op te lossen. U kunt bellen, mailen of een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten op ons kantoor in Leiden.

Deel deze pagina:

Contactpersoon